Monday, November 16, 2009

Tutorial - Buat Script Emotions Sendiri

Hello...hah..korang teringin tak nak buat script emotions sendiri...hah.ni carenye..bace dgn teliti ye..hihigelak..

1.first..korang kene cari emotions yg korang nak gune tu...mcm kat bawah ni..bawah



2. Pastu..korang click right dekat emotion tu dan tekan Copy Image Location

3. Then pegi kat Photobucket . Upload emoticon yang korang pilih ngan memilih WEB URL




dah siap..akan jadi begini...



4.Lepas tu..tekan emotions tu...kat tepi...cari Direct Link..& copy code tu..

5.Then korang pegi bukak Notepad..letak semua code code tadi tu...Nih code untuk buat script tuh..kiriClick Sinikananokey3

6.Kat dalam script tu...cari perkataan ni..




Ayat yang "emoticon01" tuh untuk nama emoticon yang akan korang gunakan . Contohnya korang boleh guna nama "senyum" untuk emoticon senyum atau sebagainya . Ayat wane oren pulak adalah untuk URL emoticon yang korang gunakan . Nih contoh yang aku dah buat untuk tutorial nihbawah








7. Save As script korang tadi dengan nama emoticon.user.js . Contohnya macam aku nama kan tadi sebagai emoticon_tutorial . Jadi aku perlu menulisnya sebagai emoticon_tutorial.user.js . Korang tak boleh tertinggal user.js sebab script korang tak berfungsi nanti .

8. Korang perlu mem'upload' script korang kat sini . Sebelum korang nak upload script korang . Korang perlu Sign In dulu ke laman web yang dimaksudkan . Baru lah korang boleh mem'upload' script yang korang dah buat .


Perhatian: Account korang perlu di activate dulu sebelum boleh digunakan . Harap maklum


9. Ok ni cara-cara camne korang nak upload script tu . Mula-mula korang Sign In dulu . Lepas dah sign in tuh akan kuar laman camnih bawah



Pastu korang pegi kat ID korang tuh dan cari Script Management . Contoh seperti gambar di bawah bawah



Lepas korang dah click pada Script Management tuh dia akan kuar camnih pulak bawah



Selepas click pada Upload a new script dia akan kuar cam gambar bawah nih dan korang boleh masukkan file user.js yang dah dibuat dengan notepad tadi . Then upload . Masa dah lepas upload tuh korang abaikan je apa yang kotak-kotak kosong yang ada kat bawah tu . Korang terus je click kat button SAVE . Siap 2seru Emoticon korang telah boleh digunakan 435807fbnxzdbgby ;)



Click sume gambar di atas untuk lihat lebih jelas smile3


Selamat mencuba ye korang 110 124


kalau korang tak faham apa-apa ke untuk membuat script nih jangan la segan-segan untuk bertanya ye 123
divider4

No comments:

Post a Comment

Monday, November 16, 2009

Tutorial - Buat Script Emotions Sendiri

Posted by Cupcake Najwa at 4:52 PM
Reactions: 
Hello...hah..korang teringin tak nak buat script emotions sendiri...hah.ni carenye..bace dgn teliti ye..hihigelak..

1.first..korang kene cari emotions yg korang nak gune tu...mcm kat bawah ni..bawah



2. Pastu..korang click right dekat emotion tu dan tekan Copy Image Location

3. Then pegi kat Photobucket . Upload emoticon yang korang pilih ngan memilih WEB URL




dah siap..akan jadi begini...



4.Lepas tu..tekan emotions tu...kat tepi...cari Direct Link..& copy code tu..

5.Then korang pegi bukak Notepad..letak semua code code tadi tu...Nih code untuk buat script tuh..kiriClick Sinikananokey3

6.Kat dalam script tu...cari perkataan ni..




Ayat yang "emoticon01" tuh untuk nama emoticon yang akan korang gunakan . Contohnya korang boleh guna nama "senyum" untuk emoticon senyum atau sebagainya . Ayat wane oren pulak adalah untuk URL emoticon yang korang gunakan . Nih contoh yang aku dah buat untuk tutorial nihbawah








7. Save As script korang tadi dengan nama emoticon.user.js . Contohnya macam aku nama kan tadi sebagai emoticon_tutorial . Jadi aku perlu menulisnya sebagai emoticon_tutorial.user.js . Korang tak boleh tertinggal user.js sebab script korang tak berfungsi nanti .

8. Korang perlu mem'upload' script korang kat sini . Sebelum korang nak upload script korang . Korang perlu Sign In dulu ke laman web yang dimaksudkan . Baru lah korang boleh mem'upload' script yang korang dah buat .


Perhatian: Account korang perlu di activate dulu sebelum boleh digunakan . Harap maklum


9. Ok ni cara-cara camne korang nak upload script tu . Mula-mula korang Sign In dulu . Lepas dah sign in tuh akan kuar laman camnih bawah



Pastu korang pegi kat ID korang tuh dan cari Script Management . Contoh seperti gambar di bawah bawah



Lepas korang dah click pada Script Management tuh dia akan kuar camnih pulak bawah



Selepas click pada Upload a new script dia akan kuar cam gambar bawah nih dan korang boleh masukkan file user.js yang dah dibuat dengan notepad tadi . Then upload . Masa dah lepas upload tuh korang abaikan je apa yang kotak-kotak kosong yang ada kat bawah tu . Korang terus je click kat button SAVE . Siap 2seru Emoticon korang telah boleh digunakan 435807fbnxzdbgby ;)



Click sume gambar di atas untuk lihat lebih jelas smile3


Selamat mencuba ye korang 110 124


kalau korang tak faham apa-apa ke untuk membuat script nih jangan la segan-segan untuk bertanya ye 123
divider4

0 comments on "Tutorial - Buat Script Emotions Sendiri"

Post a Comment